Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.12104/96073
Title: Evaluación del contenido, información nutrimental y cumplimiento con la normatividad oficial mexicana de leche entera pasteurizada comercial
Keywords: Calidad, contenido nutrimental, etiquetado, cumplimiento normativo.
Publisher: UNIVERSIDAD DE GUADALAJARA
Description: Currently, there is a wide variety of pasteurized milk brands sold in supermarkets and grocery stores. The objective of this study was to evaluate the physicochemical composition and nutritional information of commercial pasteurized milk commercial and their compliance with the official Mexican standards. In general, all milk brands comply with the commercial information required by the regulations. Likewise, the different pasteurized milk brands showed statistical differences between production batches of the same brand (p < 0.05) and milk brands (p < 0.05) in terms of physicochemical composition. On the other hand, any milk brands did not comply with the protein, fat, and lactose content reported in its labeling (p < 0.05) and the NOM-151-SCFI-2012 stipulations. Additionally, the cluster analysis permits the aggrupation of milk brand quality in four groups. The first group is formed by the A sample, group 2 by the B sample, while, in the third group, the B and C samples, and the fourth group is characterized by the E, F, G, and H samples. In this context, greater vigilance by the corresponding authorities is required to ensure compliance with the parameters established by the official regulations and allow consumers to obtain good quality dairy products.
En la actualidad, existe gran variedad de marcas de leche entera pasteurizada que se expenden en supermercados o tiendas de abarrotes. El objetivo de este trabajo fue evaluar el contenido, información nutrimental y cumplimiento con la normatividad oficial mexicana, de ocho marcas de leche que se expenden en Tepatitlán de Morelos, Jalisco, México. En general, todas las marcas cumplen con la información comercial requerida en la normatividad. Asimismo, las diferentes marcas de leche presentaron diferencias (p < 0.05) entre lotes de producción (excepto la marca E, p > 0.05) y entre marcas (p < 0.05) con respecto a composición química y parámetros fisicoquímicos. Por otro lado, ninguna marca cumple en el contenido de proteína, grasa y lactosa reportado en su etiquetado (p < 0.05) ni con lo estipulado en la NOM-151-SCFI-2012, con porcentaje de cumplimiento del 12.5 al 37.5%. Adicionalmente, el análisis clúster permitió agrupar la calidad de las marcas en 4, clasificados como inaceptable (marca A), mala (marca D), regular (marcas B y C) y aceptable (marcas E, F, G y H); sin embargo, ninguna marca comercial llegó a presentar buena calidad. En este contexto, se requiere mayor vigilancia por parte de las autoridades correspondientes hacía las empresas del ramo, para asegurar el cumplimiento de los parámetros establecidos por la normatividad oficial vigente y permitan al consumidor obtener productos lácteos de buena calidad.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.12104/96073
Other Identifiers: http://e-cucba.cucba.udg.mx/index.php/e-Cucba/article/view/203
10.32870/ecucba.vi16.203
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