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Título: Changes in the contents of phenolic compounds and antioxidant capacity during the aging of seeds of wild populations of Phaseolus vulgaris (Fabaceae): Changes in the contents of phenolic compounds and antioxidant capacity during the aging of seeds of wild populations of Phaseolus vulgaris (Fabaceae)
Cambios de los contenidos de compuestos fenólicos y capacidad antioxidante durante el envejecimiento de semillas de poblaciones silvestres de Phaseolus vulgaris (fabaceae): Changes in the contents of phenolic compounds and antioxidant capacity during the aging of seeds of wild populations of Phaseolus vulgaris (Fabaceae)
Palabras clave: Frijol común;envejecimiento de semillas;contenidos fenólicos
Editorial: UNIVERSIDAD DE GUADALAJARA
Descripción: In the present study, the variation in the contents of total phenolics, flavonoids, condensed tannins, and iron reducing power of five wild populations of common bean (Phaseolus vulgaris L.) from the state of Durango, Mexico, was determined every two months, during six months of storage. For comparative purposes, the Negro Bola variety was analyzed in the same manner. The results revealed a decrease in the phenolic compounds levels and in the reducing power for all the samples analyzed, but with important variations in the percentages of decrease between samples. The variations found suggest the existence of a high genetic diversity among the wild forms. The results of the cluster analysis suggest that the variations in the levels of the different phenolic compounds and in the reducing power were of such a magnitude that they allowed to discriminate between the seeds of different genotype at any time of storage, thus they can be useful chemomarkers for the development of quality control tools for common bean.
En el presente estudio se determinó la variación en los contenidos de fenoles totales, flavonoides, taninos condensados, y poder reductor de fierro de cinco poblaciones silvestres de frijol común (Phaseolus vulgaris L.) del estado de Durango, México, cada dos meses, durante seis meses de almacenamiento. Con fines comparativos, la variedad Negro Bola se analizó de la misma manera. Los resultados revelaron una disminución de los contenidos de los compuestos fenólicos y del poder reductor en todas las muestras analizadas, pero con importantes variaciones en los porcentajes de disminución entre ellas. Las variaciones encontradas sugieren la existencia de una alta diversidad genética entre las poblaciones silvestres. Los resultados de análisis de agrupamiento sugieren que las variaciones en los niveles de los diferentes compuestos fenólicos y en el poder reductor fueron de tal magnitud que permitieron discriminar entre las semillas de las diferentes muestras analizadas, en cualquier tiempo de almacenamiento, por lo que pueden ser quimiomarcadores útiles para el desarrollo de herramientas de control de calidad para el frijol común.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.12104/96138
Otros identificadores: http://e-cucba.cucba.udg.mx/index.php/e-Cucba/article/view/272
10.32870/ecucba.vi19.272
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